Hva har skjedd?
Du har fått kommentarer fra kolleger som går på din etnisitet eller religion, og som du kjenner plager deg. Det kan være dumme eller rasistiske kallenavn, eller at du for eksempel får spørsmål om du snart skal på treningsleir med IS, om du snart skal gifte deg med fetteren din, eller at man stiller gjentatte spørsmål om mat og alkohol som du ikke spiser eller drikker. De sier de bare tuller, men det gjør vondt.
Hva kan gjøres med en gang?
- Det er lurt å skrive ned hva som skjedde med en gang etterpå. Husk å skrive så nøye som mulig det som skjedde.
Husk å skrive så nøye som mulig det som skjedde
- Sted og dato for det som ble sagt.
- Hva ble sagt?
- Hvem sa det?
- Hvem andre var der?
- Hva sa og gjorde de andre? Navn, stilling og telefonnummer hvis du har dette. Dette kan være vitner hvis det etter hvert blir en sak.
Når du har skrevet ned det som faktisk skjedde, så kan du etterpå gjerne skrive litt om hvordan du opplevde det og hva du følte på.
- Snakk med noen du stoler på så fort som mulig etter at det skjedde. Dette er viktig for å slippe å bære på det selv.
- Ikke tenk at dette må du tåle, dersom det gjorde vondt. Tenk heller at dette ikke er greit, og snakk med noen som forstår at det ikke er greit.
Hvilke rettigheter har du?
- Det kollegene sier kan være trakassering. Trakassering kan være forbudt etter likestillingsloven, se mer her. Om det er forbudt eller ikke, kommer an på hvor stygt det er, og hvor ofte det sies. Hvis kollegene gjør noe veldig stygt en gang, kan det være nok til at det kan kalles trakassering. Ting som ikke er så stygge kan også være trakassering hvis det skjer mange ganger.
- Det er noen krav som må være oppfylt for at kommentarer kan kalles trakassering og være ulovlige.
Det er noen krav som må være oppfylt for at kommentarer kan kalles trakassering og være ulovlige
- Kommentarene må være rettet mot deg på en eller annen måte, og du må være der når det sies.
- Kommentarene må være noe du ikke ønsker. Har du sagt fra at det ikke er greit og de likevel fortsetter, så kan det være trakassering selv om ordene ikke er veldig stygge.
- Hvis ordene er så stygge at alle må skjønne at dette ikke er noe du ønsker, så trenger du ikke si fra til den som sier det. Da kan du si fra til verneombudet, tillitsvalgte eller sjefen.
- Det spiller ingen rolle om kollegene mente å trakassere eller ikke. Det viktige er om de har sagt noe om din kultur, hudfarge eller religion som gjorde virkelig vondt å høre. Det kan også være trakassering å si eller gjøre noe som er skremmende, se mer her.
- Du har rett til å si fra på flere måter om at det du opplever ikke er greit, les mer her.
- Du kan si fra til sjefen, til verneombud eller til tillitsvalgt hvis du er medlem i en fagforening. Et slikt medlemskap gir deg rett på hjelp i mange vanskelige situasjoner som kan oppstå på jobben. Dersom du ikke stoler på din tillitsvalgte kan du kontakte din fagforening sentralt.
- Hvis det er fem ansatte eller mer, skal arbeidsplassen din ha varslingsrutiner (arbeidsmiljøloven § 2A-6). Dette er regler for hva du og sjefen skal gjøre hvis du vil si fra om ting som ikke er bra på arbeidsplassen. Hvis du ikke vet noe om disse rutinene, kan du spørre tillitsvalgt eller verneombudet. De kan også hjelpe deg med å si fra.
- Det er forbudt for sjefen å oppføre seg dårlig mot deg eller på andre måter straffe deg fordi du har sagt fra likestillings- og diskrimineringsloven § 14 og arbeidsmiljøloven § 2A-4.
- Du har alltid rett til å si fra til Likestillings- og diskrimineringsombudet, Diskrimineringsnemnda eller Arbeidstilsynet (arbeidsmiljøloven § 2A-2 annet ledd).
Hvor kan du få hjelp?
- Hvis du er medlem i en fagforening, og stoler på tillitsvalgte, kan du prøve å få hjelp fra tillitsvalgte eller fra hovedkontoret til fagforeningen.
- Du kan kontakte verneombudet ditt.
- Du kan kontakte arbeidstilsynet , se mer her.
- Likestillings- og diskrimineringsombudet passer på at kommunene og store bedrifter jobber for å forhindre rasisme og diskriminering. Du kan fortelle dem om hva du har opplevd, se mer her. Som hovedregel hjelper de ikke på lik linje med en advokat, men de kan fortelle deg hvordan du selv kan gå videre med saken. Kanskje kontrollerer de dette kontoret nøye neste gang de sjekker at arbeidsplasser følger loven.
- Du kan klage til diskrimineringsnemnda, les mer her.
- Snakk med noen. Det å oppleve forskjellsbehandling, trakassering og diskriminering er vondt. Snakk gjerne med noen du stoler på, men du kan også ringe hjelpetelefoner som er profesjonelle på å takle mentalt stress.
- Les gjerne mer om minoritetsstress her. Det er viktig å vite at diskriminering ikke er din skyld, og at det er lov å søke hjelp når man opplever dette.
- Du kan kontakte organisasjoner som jobber mot rasisme og be om råd. En liste finner du her.
Hva kan gjøres etter hvert?
Du kan gi tillitsvalgte eller verneombudet informasjon om hva ledelsen må gjøre for å forebygge og forhindre trakassering (likestillings- og diskrimineringsloven § 13 6.ledd og arbeidsmiljøloven § 4-3) og for å jobbe systematisk for likestilling (likestillings- og diskrimineringsloven § 26). Da kan de ta dette opp med ledelsen.
Hva bør du ikke gjøre?
Ikke svar med trusler eller hatefulle ord.